Ylimenokausi...siirtymäkausi... ihan vaan lepoa tai jotain

Otetaan happea ja levätään... Keho ja mieli pitää saada palautumaan kisoista ja treeneistä... Pitää löytää taas se into ja inspiraatio... Mietitään miten treenausta kehitetään...
Niinpä. Miten se sitten toimii ihan niinkuin aikuisten oikeasti? No aika heikosti. Kuukausi oli tarkoitus pitää taukoa. Se lyheni kolmeen viikkoon. Tuon kolmen viikon aikana tuli nyt jonkin verran liikuttua, mutta aina ilman sykemittaria. Sen laitoin päälle vasta eilen, kun tein vajaan tunnin kävelylenkin matalilla sykkeillä.
Tuohon kolmeen viikkoon tosin mahtui jäävuoro kerran viikossa sekä äärimmäisen rentouttava karhujahti Suomussalmen jylhissä maisemissa.
Saaliina jälleen kokemusta, hyvää mieltä sekä aamuin ja illoin usean kilometrin pituisia kävelylenkkejä pitkin mehtiä. Tosin karhu jäi tälläkin kertaa kaatamatta, mutta sehän ei ole pääasia vaan liikkuminen luonnon rauhassa. Ja ilman sykemittaria... =)

Mutta miten tuollainen ylimenokausi, vai mikä se onkaan, vaikuttaa "urhelijan", tässä tapauksessa minun, mieleen ja kehoon. Ensimmäinen viikko Vaasan kisan jälkeen meni ihan vaan lepäillen. Tosin kesäloman jälkeen töihin palaaminen ei välttämättä ole sitä parasta lepoa... =) Keho ja mieli ei kuitenkaan kovin paljon huutanut päästä lenkille tai uimaan eikä pyörällekään ollut kovaa poltetta. Tosin moottoripyörällä heitettiin pari pientä lenkkiä, joista toinen MKKV:n tapahtuma yhteiskoululla. 49 pyörää koulukiusaamisen vastaisessa tapahtumassa. Hieno ja tärkeä asia, ja sai samalla mopoilla ja kasvattaa moponvaihtokuumetta lisää... =) 
Toisella viikolla alkoi jo tuntumaan siltä, että kohta olisi jo päästävä aloittamaan treenit. Ja tätä poltetta ei helpottanut yhtään ilmoittautuminen ensi kesän pääkisaan, eli Joroisille puolen matkan kisaan. Tähän päivään mennessä n. 1200 osallistujaa tulossa... Eli jonkin verran enemmän kuin Tahkon noin 300 kilpailijaa. 
Treenamattomuus kuitenkin alkoi näkyä. Keho alkoi kipeytymään ja se vaikutti myös mieleen... Tuli niska- ja selkäkipuja jotka sitten saivat aikaan pääkipuja. Jalat tuntuivat jäykiltä, vaikka yritin venytellä lähes päivittäin. Mielikin vaati jo kovempaa liikuntaa. Kuitenkin halusin saada Tahkon kisassa ongelmia tuottaneen nilkan kuntoon. Lääkäriä se ei (ehkä) kuitenkaan vaatinut vaan ainoastaan lepoa ja tarpeeksi kevyttä liikuntaa. Niin ja venyttelyä. Toki tuon kolmen viikon aikana tuli jo suunniteltua mm. tulevan syksyn ja talven uintitreenejä. Opettaja löytyi (tuttu ja turvallinen Matti) ja nyt aletaan tosissaan hakemaan uintiin lisää tehoja, tekniikkaa unohtamatta. Ja taitaa nyt tulla eteen myös niitä ryhmäuintejakin...
Entäs sitten pyörä ja juoksu... Hiljaa hyvää tulee ja tämä treenikausi aloitetaankin ihan erilailla kuin aikaisemmin. Eilen tuli jo vedettyä metässä poluilla vajaan tunnin mittainen kevyt kävelylenkki. Ja matalilla sykkeillä. Eli tarkoitus ainakin kuukausi vetää lenkit 1- ja 2-alueilla. Rakennetaan siis sitä peruskestävyyttä lisää. Toki joka viikkoon pitää mahtua yks ns. normaali lenkki myös. Muutenkin yritetään hakea vähän erilaista lähestymistapaa, varsinkin kisoihin. Se mikä se tulee olemaan ja toimiiko se niin jää nähtäväksi. 
Lyhyt vastaus tuohon aikaisempaan kysymykseen, että vaikuttaako tuo tauko. No kyllä se vaikutti, sekä hyvässä että huonossa mielessä. Monesti on saanut lukea, että ei meinaa löytää inspiraatiota aloittaa uutta treenikautta ja ei kiinnosta. Omalta osalta ainakin kävi päinvastoin. Oikein odotti, että pääsee aloittamaan. Oliko sitten viime kausi ollut liian kevyt treenien ja kisojen suhteen...???? En usko. Ehkä on vain tullut löydettyä harrastus jonka parissa oikeasti viihtyy. =)

Jotakin hyvää tässä tauossa on kuitenkin ollut. On saanut aikaa käydä kesän kisat läpi. Mitä olisi voinut tehdä toisin, sekä kisassa että valmistautumisessa. Ja miten treenejä tulisi muuttaa. Mutta niistä lisää tässä syksyn mittaan. Ei kaikkea hyvää kerralla... =) Kuitenkin kokemuksen karttuessa myös tavoitteet kasvaa. Ja tavoitteena joka kesä mennä kovempaa kuin edellisenä kesänä. Toteutuuko se...????? Ja kuinka kovaa mennään...?????

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Roadtrip to Norway 16.-21.7.2017

Ironman Lahti 70.3

NutsKK 166 km, toinen yritys